Är nedskärningarna i Grekland odemokratiska?

Grekland har som bekant fått ett nytt stödpaket och som en del i den uppgörelsen har man åtagit sig att genomföra betydande nedskärningar i den offentliga sektorn. Många hävdar att dessa nedskärningar är odemokratiska, inte minst därför att det är påbud som kommer utifrån. I programmet problematiserar vi kring detta. Vi försöker bryta ner makroperspektiv som ”åtstramningspolitik” och ”strukturreformer” för att försöka belysa vad den politiken kan få för konkreta konsekvenser för de individer som drabbas av dessa. Någonstans där finns även förklaringen till varför åtstramningarna kan kännas odemokratiska.

OECD har nyligen kommit med en rapport i vilken läget i den europeiska ekonomin analyseras. Gäller några av de risker som rapporten tar upp även Sverige?

Extern mediaspelare

/Erik Hagström

Ekot SvD DN DN

2 Responses to Är nedskärningarna i Grekland odemokratiska?

 1. JAN OVE JOHANSSON skriver:

  iNTRESSANT PROGRAM SOM VANLIGT.
  Dock ett frågetecken kring Lettland som skall vara något av ett föredöme i nerskärningar och att folket skall acceptera detta.
  Nu är ju tendensen att folk lämnar landet i allt högre grad och inte ser någon framtid i landet
  Ett annat frågetecken kring det demokratiska i att införa nerskärningarna. Du resonerar om jag uppfattar dig rätt att Grekiska folket har valt att riskera framtidens generationer väl och ve och det är inte demokratiskt att göra detta. Det Grekiska folket har valt felväg med denna skuldsättning. När de gjort detta blir då dessa nerskärningar demokratiska för de måste göras.
  Är detta rätt uppfattat ?? Ett litet klarläggande vore bra

  • dinledamot skriver:

   Lettland står givetvis inför stora utmaningar och precis som före krisen så söker sig många unga letter till andra länder där löneläget är högre och arbetsmarknaden större. Fortsatta reformer kommer att behövas. Jag ska besöka Lettland 20-22 april och samtala med unga politiskt aktiva letter. Jag får säkert anledning att återkomma i ämnet i Den politiska talradion.

   Demokratidiskussionen är svår. Jag vänder mig dock emot dem som hävdar att Greklands saneringspolitik skulle vara odemokratisk. Jag ställer därför den retoriska motfrågan om hur demokratiskt det är att skuldsätta kommande generationer genom överkonsumtion idag. Rent formellt står det givetvis dagens majoritet rätt att fatta vilka beslut den vill.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: